To see this site at its best, your computer requires a newer version of Adobe Flash Player. Download it here.



Roeleveld-Sikkes Architects
Alexanderstraat 1
2514 JL The Hague

Phone: +31 (0)70 346 9508
Fax: +(0)70 361 7442
office@roeleveld-sikkes.eu

Directions
1052 Budapest
Petőfi Sándor utca 11.
Hungary

Phone: +36 1 327 0230
Fax: +36 1 337 3411
office@roeleveld-sikkes.eu

Directions

Singelappartementen Westeraam

‘Een gebouw moet leuk zijn en prettig om in te wonen’

Stevige blokken
In de Centrale Zone van de nieuwbouwwijk Westeraam te Elst zijn twee urban villa’s ontwikkeld. In elk gebouw is plaats voor negentien (huur)appartementen. In de kelder bevindt zich een ondergrondse parkeergarage. De gebouwen zijn iets gedraaid, zodat het lijkt alsof ze uitwaaieren en ze los in het landschap staan. Zij staan deels in het water. Het concept was twee robuuste blokken waar, waar nodig, happen uit zijn gehaald. De entrees en erkers zijn speels geaccentueerd met betonnen kaders.

Diversiteit in aanbod

Op verzoek van de opdrachtgever is gekozen voor een diversiteit in grootte in het aanbod van appartementen. De meest gunstig gelegen woning is het grootste. De gemeenschappelijke kenmerken zijn een grote woonkamer met eetkeuken en twee slaapkamers. Er wordt echter niet alleen rekening gehouden met de uitgangspunten van de opdrachtgever. Daarnaast hebben wij de balkons en terrassen zo geplaatst dat er maximale zichtlijnen zijn, dat ze allemaal op het zuiden liggen, dat er sprake is van een geleidelijke entree, dat de inrit voor de ondergrondse parkeergarages logisch is gesitueerd en dat elk appartement logisch, comfortabel en mooi is vormgegeven. Maar ook dat de gebouwen door ontwerp en materiaalgebruik er ook na tientallen jaren nog mooi uit zullen zien. Veel appartementen hebben een loggia op de hoek, wat de ruimte van de woning verrijkt, voldoende natuurlijk schaduw geeft en de massa versterkt. Ook aan de entree is veel aandacht besteed. De bewoners en bezoekers lopen langs het water over een hellend pad. Men loopt zo geleidelijk omhoog en ervaart het water. Het voorterrein is daarom ook een belangrijk deel van het ontwerp. Zo krijgt de hoofdentree de sfeer van een veranda.

Tweelingen

De gebouwen lijken op elkaar, maar verschillen in detail; geen herhaling, maar subtiele verschillen. Het zijn tweelingen, maar elk met zijn eigen identiteit. Op de gevels worden metallic panelen in twee kleuren toegepast. De verlijmde panelen contrasteren met de  warme, sprekende baksteen; een uitgesproken kleur met een mooie structuur. Zo krijgt elk gebouw een identiteit.

Afbeeldingen

Terug naar het overzicht