To see this site at its best, your computer requires a newer version of Adobe Flash Player. Download it here.



Roeleveld-Sikkes Architects
Alexanderstraat 1
2514 JL The Hague

Phone: +31 (0)70 346 9508
Fax: +(0)70 361 7442
office@roeleveld-sikkes.eu

Directions
1052 Budapest
Petőfi Sándor utca 11.
Hungary

Phone: +36 1 327 0230
Fax: +36 1 337 3411
office@roeleveld-sikkes.eu

Directions

Wheermolen: woningen met zware en lichte zorg voor ouderen

Het herstructureringsgebied Wheermolen, dichtbij het centrum van Purmerend wordt omsloten door een spoorweg en een boulevard, de Churchilllaan. De site is verdeeld in drie delen: het Park zone, de Groene Vingers en de Driehoek. De parkzone in het noorden, langs de spoorlijn, vormt een eiland. Het kan bereikt worden door voetgangers en fietsers over vier bruggen. Via twee van deze bruggen is het eiland ook te bereiken met de auto. Op het eiland blokkeert een lange strook van appartementsgebouwen het spoorweglawaai. Deze strook van woongebouwen toont een grote verscheidenheid aan appartementen in een uniforme samenstelling. Door de verdeling ontstaan twee openingen met uitzicht op de Groene Vingers.

Op het zuiden van de Groene Vingers voltooit de Driehoek de herstructurering. In het midden van de driehoek is een oogvormige gebouw gepland dat ruimte geeft aan 120 huur- en koopappartementen, een fitnessruimte en een school. Het boogvormige gebouw omarmt een intieme binnenplaats voor de school en is mooi ingebed in het openbare park.

Het woon- en zorgcentrum Wheermolen, liggend in ‘de parkzone’, is een orientatiepunt in de wijk en ligt centraal bij de hoofdentree van het gebied. Het programma van Wheermolen bestaat uit ca 100 seniorenwoningen, 42 zorgplekken in de categorieën licht en zwaar, met algemene voorzieningen, een wijksteunpunt en een wijkcentrum van ca 900 m2.  De seniorenwoningen zijn rond de zorgwoningen gelegen, maar hebben wel een eigen entree. Door toch fysieke verbindingen te maken, kan in de woningen echter wel extramurale zorg vanuit het zorgcentrum geleverd worden.

Het wijkcentrum, het wijksteunpunt en de algemene zorgvoorzieningen zijn op de begane grond gesitueerd. Dit zijn functies voor de wijk en deze krijgen daarom ook een toegankelijk karakter. Aan de besloten en groene kant van het gebouw wordt een terras aan het water en een groenplek gecreëerd.

Gerelateerde projecten

Afbeeldingen

Terug naar het overzicht